Wat heb je, naast je gitaar, nodig?

Het is handig dat je zelf bepaalde zaken hebt. Naast hetgeen ik er hieronder bij heb geschreven kan ik je hierover ook tijdens de (proef-)les verder adviseren.

Naast een goede studiegitaar zijn de volgende zaken van belang:

Een gitaarhoes (of gitaarkoffer)

Om de gitaar te vervoeren is het handig als er iets omheen zit om het te beschermen. Over het algemeen kun je het beste een gitaarhoes kopen omdat deze goedkoper is dan een koffer. Vooral voor een lesgitaar is dit prima en ook makkelijker te vervoeren (op de rug bijvoorbeeld of onder de arm) dan een gitaarkoffer.

Een muziekstandaard

Dit is nodig om je (les)boek of papieren op te zetten, zodat je het voor je neus hebt.

Een lesboek / gitaarmethode

Voordat je met lessen begint wordt er besproken hoe de les er in beginsel uit gaat zien en indien gewerkt wordt met een lesboek, welke je dan het beste aan kunt schaffen.

Een voetenbankje of een gitaarsteun

Over het algemeen is het handig om met een voetenbankje te werken, dit is echter wel afhankelijk van wat voor soort les je volgt en op welk instrument. Bij les op bijvoorbeeld een electrische gitaar is dit niet nodig.

Een capo

Een capo is als je nog moet beginnen met gitaar leren spelen nog niet onmiddelijk van belang, maar kan vooral als je akkoorden speelt interessant zijn. Het is een ‘apparaatje’ die je op de hals van de gitaar kunt zetten waardoor je de hals van de gitaar als het ware ‘inkort’ en zo automatisch in een hogere toonsoort speelt. Dit kan zijn omdat een bepaald stuk bedoeld is om in een hogere toonsoort te spelen en daarbij je vingers ‘vrij moeten zijn’. Ook kan het gebruikt worden om een stuk in een andere toonsoort te spelen zonder daarbij barre-akkoorden te hoeven spelen. (Een barre-akkoord is een akkoord waarbij je als rechtshandige gitarist de wijsvinger van de linkerhand geheel over de hals legt en de andere vingers van je linkerhand ernaast indrukt. Omdat dit nogal zwaar kan zijn bij het spelen kan dit bijvoorbeeld omzeild worden door met een capo te spelen.)

Iets om je gitaar te stemmen

Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Een stemapparaatje: je speelt de snaar die je wil stemmen en het apparaatje geeft aan of je goed zit, of dat je hoger of lager moet, zo stem je vervolgens alle snaren. Dit is vrij makkelijk omdat het apparaatje voor jou ‘luistert of het goed is’.
  • Een stemfluitje: dit fluitje heeft evenveel ’tuitjes’ als snaren op je gitaar. Je blaast in het tuitje dat hoort bij de desbetreffende snaar en luistert of het klopt. Hiervoor moet je gehoor dus al redelijk ontwikkeld zijn.
  • Een stemvork: dit is een metalen gevorkte staaf die meestal is ‘gestemd’ in A en als je deze aanslaat kun je een toon horen en vervolgens hier de A-snaar mee stemmen. De rest van de snaren stem je vervolgens af op deze A-snaar. Hiervoor moet je gehoor ook al redelijk ontwikkeld zijn.
  • Ipod (of iets dergelijks): tegenwoordig heb je allerlei apparaten waar steeds meer functies opzitten en zo ook de functie van stemapparaatje (misschien zit dit wel op je mobieltje of kun je het erop zetten).

Van alle bovengenoemde mogelijkheden verdient het stemapparaatje de voorkeur. Je hoeft zelf nog niet zo goed te horen, ze werken goed en zijn niet al te duur.

Let Op!! Wel is het belangrijk als je je gitaar stemt (ook met een stemapparaatje!), dat je ervoor zorgt dat je gitaar niet te onstemd is. Is dit namelijk het geval dan is het zelfs met een stemapparaatje, als je niet veel ervaring hebt, moeilijk om te stemmen. Het kan dan zelfs gebeuren dat je een snaar kapot draait! Zorg er dus voor dat je gitaar grofweg goed gestemd is, d.w.z. binnen de marge van de afwijking die het stemapparaatje aangeeft. Als het daarbuiten valt moet je zelf kunnen inschatten of je de snaar nog meer aan moet draaien of juist losser. Het beste is dus iemand te vragen die de basisstemming doet en vervolgens daarna goed bijhouden. Vooral bij nieuwe snaren is dit belangrijk omdat het even duurt voordat de ergste rek eruit is.